Te delikatne kotleciki są lepsze od schabowych. Zamiast schabu, weź inny kawałek wieprzowiny
Sekret tych kotletów to odpowiednie mięso. Nie jest to schab, ani karkówka, ale bardzo delikatna polędwiczka wieprzowa. To mięso, które można wykorzystać na wiele sposobów, ale właśnie w tej wersji szczególnie je polecamy. Kotlety z polędwiczki wieprzowej są idealne jako mięso do obiadu. Zwykle bardzo lubią je dzieci: nie tylko za smak, ale i niewielki rozmiar.
Jak zrobić kotlety z polędwiczki wieprzowej?
Można powiedzieć, że te kotlety z polędwiczki wieprzowej szykuje się podobnie, jak każde inne kotlety panierowane, czy to schabowe, czy to sznycle drobiowe. Ważne jest odpowiednie rozbicie mięsa.
Polędwiczkę wieprzową pokrój na plastry o grubości ok. 2 cm, a następnie delikatnie je rozbij. Aby nie uszkodzić kruchego mięsa, każdy plaster przykryj folią spożywczą lub włóż między dwa kawałki papieru do pieczenia. Używaj tłuczka z gładką stroną, lekko uderzając – nie siłowo. Celem jest wyrównanie grubości, a nie zgniecenie mięsa. Dzięki temu kotlety będą soczyste i równomiernie się usmażą.
Panierka jest tradycyjną panierką, taką, jaką robimy do schabowych. Jeśli chcesz nieco podkręcić jej smak, możesz do bułki tartej dodać 1-2 łyżki tartego parmezanu.
Przepis: Panierowane kotlety z polędwiczki wieprzowej
Pyszne mięso do obiadu.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 421 w każdej porcji
Składniki
- 1 polędwiczka wieprzowa
- sól, pieprz
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki
- 5 łyżek bułki tartej
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Szykowanie mięsaPolędwiczkę pokrój na plastry. Każdy delikatnie rozbij, dopraw solą i pieprzem.
- Panierowanie i smażenieNa talerzykach uszykuj kolejno: mąkę, roztrzepane jajka, bułkę tartą. Na patelni rozgrzej olej. Panieruj kotleciki w kolejności: mąka, jajko, bułka tarta. Kładź na patelnię i smaż na złoto z obu stron.
Z czym podawać kotlety z polędwiczki wieprzowej?
Kotlety z polędwiczki wieprzowej można serwować z takimi samymi dodatkami, jak tradycyjne kotlety schabowe. Podaj je np. z ziemniakami i mizerią albo frytkami i surówką z kapusty. Doskonale też pasują do zestawień typu: kasza gryczana, sos pieczarkowy i ogórek kiszony.
Takie kotlety, ze względu na swój kompaktowy rozmiar, świetnie nadają się jako przekąska do pracy czy w podróż. Można je też kłaść na kanapki. Jeśli kotleciki zostaną ci po obiedzie, pokrój je w paski i wykorzystaj jako mięsny dodatek do sałatki.